Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa. Claudi Mans.

a5afc-els-secrets-de-les-etiquetes

Editorial: Mina

Any edició: 2006

Pàgines: 222

ISBN: 978-84-96499-49-2

No és cap secret que m’agrada la química i la ciència en general. Quan va sortir publicat aquest llibre vaig deicidir que el volia llegir, però no vaig dir quan… jajaja. El fet de llegir-lo 8 anys després de la seva publicació fa que hi hagi certes referències antiquades, però rés que afecti seriosament a la seva lectura.

Sobre l’autor:
Claudi Mans (Badalona, 1948) és catedràtic d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona. Ha estat degà de la facultat de Química i director del centre de formació continuada Les Heures de la UB, i és col·laborador de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari i del CosmoCaixa. La ciència quotidiana és el seu tema predilecte. És autor de llibres com La truita cremada, i ha publicat articles de divulgació, alguns dels quals han estat premiats.

Contraportada:
Com pot ser que un detergent deixi la roba més blanca que el blanc? Què són els aliments funcionals? Per què serveixen les temudes E que posen en el menjar? Què hi ha en els potets de cremes i sabons que tenim al lavabo? El químic i divulgador Claudi Mans ens explica de què estan fets els productes que tenim a casa, des dels aliments a la roba i les sabates. Curiositats sorprenents i ciència a l’abast de tothom.
El llibre inclou una taula pràctica amb els símbols més habituals en les etiquetes i un vocabulari imprescindible per a desxifrar la informació sobre els aliments (aigua oligometàl·lica, llet UHT, oli d’oliva verge corrent, sal fluorada…).

La meva lectura:
En cap moment ha defraudat les meves expectatives. Si algú sent la necessitat imperiosa de saber què hi ha darrera de les etiquetes, aquest és el seu llibre. Dividit en diferents parts, dedica bona part del llibre a l’etiquetatge que més ha canviat en els darrers anys, el dedicat a l’alimentació. Quan un deixa de produir els seus propis aliments i deixa que una indústria se n’ocupi, el mínim que pot esperar que aquesta li informi de com ho ha fet i què hi ha posat. Evidentment, mai ho arribarem a saber, a menys que hi treballem dins, i probablement ni així ho sabríem del cert… però hi ha una normativa que ens ajuda a conèixer a grans trets aquesta informació. Igual passa amb els productes d’higiene, tant personal com de la llar, i sí, es pot deixar la roba més “blanca” que el blanc, tot es proposar-s’ho… Les etiquetes que potser són més conegudes a nivell domèstic són les que corresponen a la roba, no així a les del calçat. Qui més, qui menys sabrà interpretar de qué està feta una peça de roba i com es pot rentar, si es pot planxar, fer servir llegiu…
Com que vull ser bona, us deixo algunes decodificacions:

– Aigua oligometàl·lica = aigua de mineralització feble = aigua amb un residu sec de fins a 500 mg/L
– Llet UHT = llet esterilitzada a 140-150ºC durant dos o tres segons. Manté el gust i el color de la llet fresca.
– Oli d’oliva verge corrent (no, no és que les olives corrin) = oli d’oliva verge amb una acidesa màxima de 3,3%
– Sal fluorada = sal comuna a la qual s’ha afegit una certa quantita de fluorur de potassi.

La meva valoració:
Seria molt recomanable una nova edició, donat que algunes normatives han canviat i l’etiquetatge d’aliments està en plena transformació. Si pogués, el tindria a casa com a llibre de consulta, he pres algunes notes però mai està de més refrescar certa informació a l’hora de triar què comprar.

3 pensaments sobre “Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa. Claudi Mans.

  1. Aquest em sembla un tema súper interessant! Una mica d'idea tinc del que vaig aprende a la facultat (a veterinària s'estudia també tecnologia dels aliments) i cada cop sóc més de mirar-me les etiquetes…
    Petons!

  2. Quan vaig fer els cursos de tècnic de laboratori també vam veure bastant sobre etiquetes, però més des del punt de vista de com s'obtenen els resultats.
    Amb sort el podras trobar a la biblioteca, espero que t'agradi tant com a mi!

  3. Retroenllaç: Reto Autores de la A a la Z. | Punts Vius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s