Londres nevat. Jordi Llavina

Londresnevat

Edició: Ara Llibres SCCL, 2009

Pàgines: 160

ISBN: 978-84-936601-1-6

M’apropo a aquest autor atreta per la inicial del seu cognom, i penso en la sort que tenim a casa nostra de poder gaudir de cognoms que comencen per LL o per X, inicial, aquesta darrera, que potser hauríem de cercar en autors de terres llunyanes…

Per acabar-ho d’arrodonir, tenia ganes de llegir un llibre de relats, i ves per on, en un sol llibre aconsegueixo completar aquesta lletra díscola de l’abecedari i llegir uns relats que m’han sorprès…

Sobre l’autor:

Jordi Llavina (Gelida, 1968) és llicenciat en filologia catalana i treballa com a periodista. Ha publicat els llibres de poemes La corda del gronxador (2006) i Diari d’un setembrista (2007) i, en aquesta mateixa editorial, el de relats Ningú ha escombrat les fulles (2008).

Sobre el llibre:

Una nit en que està a punt de nevar, una dona espera la seva filla petita, que no acaba d’arribar mai. El periple londinenc d’un escriptor a qui han encarregat una missió compromesa i que acabarà realitzant una altra de ben diferent. Un professor enigmàtic torna, gairebé dues dècades més tard, quan ja ningú no pensava en ell. Una angelical collidora de flors s’acosta als noranta anys…

La meva lectura:

Si bé el llibre està compost per 6 relats, podríem treure un nexe comú a tots ells: el retorn dels records del passat, empés per petits detalls que amaguen una història al darrera, detalls que per algú altre passarien totalment desaparcebuts, però que per a l’autor, per a nosaltres, estan plens de significat.

Un altre tret comú és el constant diàleg entre l’autor i nosaltres, els seus lectors. En més d’una ocasió ens sorpren parlant-nos en primera persona en mig del relat. Fins a quin punt els relats poden ser autobiogràfics, fins on s’assemblen els personatges solitaris, plens de fantasmes, a l’autor? Que més d’un sigui escriptor té a veure amb l’autor? Tot plegat, un misteri fins a cert punt inquietant.

Si hagués de triar un, em quedaria amb el darrer relat, on la joia de viure es tenyeix amb les penombres del pas dels anys, de la pérdua del ser, que fa que aquesta dona plena de dolçor es difumini entre records. Però no podria oblidar tampoc el primer, ple d’una angoixa de la qual només descobrirem el motiu al final. O el cosí andalús, vist i no vist, que va portar una mica de color a aquella infància gris. O el professor que no sabem què amaga darrera la seva explosió de llum i alegria. I que m’en dieu de l’amic que embolica al nostre escriptor a fer una missió delicada, amb un destí ben diferent?

Tots ells personatges únics, plens d’ombres que no són més fosques que les del propi narrador…

La meva opinió:

Ha estat difícil avançar en aquest llibre, tot i que els relats són relativament curts, no estic acostumada (o hauria de dir avessada?) a aquesta narrativa acurada, plena de detalls i matissos, que juga amb el poder de la paraula, on cada mot és on ha de ser perquè cap més diria el mateix. Certament, no el recomanaria a qui tingui problemes per llegir en català. Desconec si està traduït al castellà.

Un pensament sobre “Londres nevat. Jordi Llavina

  1. Retroenllaç: Reto Autores de la A a la Z. | Punts Vius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s