Sur le Chemin de l’école

sur-le-chemin-de-l-ecoleL’altre dia vaig veure a la biblioteca de l’EOI que tenien aquesta pel·lícula i no ha estat fins avui que l’he pogut veure. L’he vist en versiò original, en francès, amb els subtítols per a sords, encara no goso veure-les sense… algun dia!

A través de les seves imatges vivim quatre històries de lluita, perseverança i esforç per aconseguir arribar a l’educació.

A Kenya, en Jackson excava dins la sorra per aconseguir aigua amb la que rentar el seu uniforme, rentar-se ell, i portar aigua a casa per cuinar i per poder dur a l’endemà a l’escola. La seva germana, la Salomé, es prepara per anar amb ell. El pare els recorda l’importància d’anar a l’escola i els adverteix dels perills del camí i com evitar-los. Hauran de fer 12 km fins l’escola, pujant al mont per veure on són els elefants i esquivar-los.

Dins les montanyes de l’Atlas, al Marroc, la Zahira acaba de fer els deures que portarà a l’escola. L’àvia l’anma a seguir endavant, malgrat les dificultats, per tenir millors oportunitats que les que va tenir ella. A la sortida del poblat es trobarà amb dues amigues més, amb les que completarà els 22 km que hi ha fins l’escola, on s’estaran fins divendres.

A la plana de la Patagònia hi viu el Carlos amb els pares i la seva germana petita. Ajuda al pare amb el bestiar i prepara el cavall amb el que farà els 15 km que els separen de l’escola, amb la petita Micaela al darrera.

I a la costa de l’Índia, la mare del Samuel li fa fregues per rehabilitar les cames que no pot fer servir. Són els seus dos germans petits els encarregats d’empenyer i estirar de la cadira de rodes improvisada que fan servir perquè pugui anar a l’escola. Els mateixos que l’ajudaran a que algun dia pugui caminar i convertir-se en el metge que vol ser.

Quatre històries que ens parlen d’infants que saben que l’educació és l’únic camí per millorar, per ajudar la familia, la comunitat, el poble. Uns volen ser metges, altres veterinaris, altres mestres… tots volen ajudar als seus pobles a millorar. Malgrat les adversitats del camí.

Potser el que més m’ha sorprés, és l’ajut incondicional dels pares, perquè també han pres consciència que si els fills no van a l’escola, perdran l’oportunitat de millorar en la societat.

Penso en els infants d’aquí, que tot ho tenen i malgrat tot no ho valoren. Quants d’ells farien 10, 15, 20 km a peu, cada dia, per anar a l’escola i altres tants per tornar?

M’ha agradat que al final ens facin cinc cèntim del que ha passat amb els protagonistes. I, de fet, al DVD venen tres bonus amb l’història d’en Jackson i la Salomé.

Si voleu saber més del projecte, aquí trobareu més informació. Us deixo el trailer:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s