Ginesta per als morts. Agustí Vehí.

Ginesta_per_als_morts

 

Edició: Editorial Alrevés, SL. 2015

Colecció: crims.cat

Pàgines: 256

ISBN: 978-84-16328-04-8

 

 

Sobre l’autor:

Agustí Vehí i Castelló (Figueres, 1958-2013), doctor en Història, va compaginar la seva tasca professional com a sotsinspector de la Guàrdia Urbana amb la recerca, la docència universitària i els estudis d’especialització.

Autor de nombrosos llibres d’història i de divulgació, com a novel·lista de gènere negre és un dels referents de la novel·la negra en català amb títols com Abans del silenci (Pagès Editors, 2009), guanyadora del Premi Ferran Canyameres, Quan la nit mata el dia (La Magrana, 2011), guanyadora del Premi Crims de Tinta 2011, i, dins la col·lecció <crims.cat>, Torn de nit, Un vodevil negre i policial a l’empordanesa (Alrevés, 2012) i Remor de serps (Alrevés, 2013)

Sobre la novel·la:

La vida a pagès és dura, ja se sap. I més per al benvingut Jaume Planagumà, un culte i solitari sergent dels Mossos d’Esquadra que, tot just arribat al a seva nova destinació i en ple desplegament policial, ha de resoldre una sèrie de crims aparentment no massa relacionats. A tot aquest enrenou s’afegeix la integració amb els seus nous companys i uns personatges ben sospitosos.

Tota aquesta trama queda adobada amb la presència d’un marc rural i geogràfic ben identificable: l’Empordà. Un recorregut antropològic, històric, urbanístic i gastronòmic, amb exquisideses culinàries, i els camins interiors de la plana, la flora i la fauna, la llum i les olors de la terra gironina es combinen novament amb el dolor de la guerra i del record de les memòries negres empordaneses.

La meva lectura:

Després de la lectura anterior, no podia menys que cercar alguna novel·la d’Agustí Vehí per descobrir l’autor que s’amaga darrera els premis que porten el seu nom.

Dins de la colecció local vaig trobar-me amb aquesta novel·la, i de seguida em va captivar. En Jaume Planagumà, acaba de ser ascendit a sergent dels mossos d’esquadra i és enviat a Figueres, en ple desplegament policial. Com a regal de benvinguda es troba amb un cas que el farà anar de corcoll una bona temporada. L’aparició d’un mort, assassinat fredament, als boscos de Darnius, posarà a prova el seu tarannà i accelerarà la integració en una unitat que no sap com rebre’l: com un foraster que està de pas, o com algú que ha arribat per quedar-se.

El cas es complicarà amb l’aparició de més morts, terriblement torturats, en una bogeria de violència que no té raó de ser. Poc a poc la pressió anirà creixent, uns diuen que amb la policia d’abans això no passava, altres volen el seu minut de glòria, altres pensen si la pilota no és massa grosa per portar-la desde províncies i caldria trucar als de Barcelona… i mentrestant, en Jaume va caient en l’embruix de l’Empordà. Serà prou com per plantar arrels? Podrà resoldre els casos o serà enviat a un destí ben llunyà on ningú el pugui trobar més?

Com a nouvinguda a l’Empordà, que va ser seduïda pel pastor i la sirena, ha estat un plaer recòrrer al seu costat aquestes terres que tant han viscut i tant amaguen. Perquè la història també és present, en aquestes montanyes i boscos que tant han vist, en aquests homes i dones grans que tremolen recordant els temps negres de la guerra i la post-guerra. Què serà de nosaltres quan aquesta memòria viva desaparegui?

“Plora, ginesta, plora.

Plora per tant de dol,

Avui la mort ve d’hora:

Amaga els homes i el sol.”

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s