La mala dona. Marc Pastor.

maladona

 

Edició: RBA Libros. 2008

ISBN: 978-84-9867-217-6

Pàgines: 250

I Premi Crims de Tinta, de novel·la negra, d’intriga i policíaca.

 

 

Sobre l’autor:

Nascut a Barcelona, és diplomat en Criminologia i Política Criminal i treballa a la policia científica dels Mossos d’Esquadra.

Sinopsis:

A la ciutat de Barcelona, fa un temps que hi van desapareixent nens, fills de prostitutes que no gosen denunciar els segrestos a la policia. El rumor popular es va fent més i més fort fins que un inspector, Moisès Corvo, un home una mica bevedor, putero i que pensa que de tant en tant s’ha de ser resolutiu i treure el puny o l’arma de foc, segons l’ocasió, comença a interesar-se pel cas.

Els caps de la policia aparten del cas l’investigador i el seu company, tot al·legant que no hi ha tema perquè no hi ha hagut cap denúncia, però Corvo i Malsano no es conformen i continuen fent preguntes inconvenients en una actitud que posa de manifest les mancances de la policia de la època i la indefensió de bona part del poble davant de la justícia.

Basada en un cas real que va sacsejar la Barcelona dels primers anys del segle XX, tristament protagonitzada per l’anomenada “vampira del carrer Ponent”.

La meva lectura:

Feia temps que li tenia ganes a aquesta novel·la, i saber que la tenien a la biblioteca era una temptació massa gran com pe deixar-la passar.

Basada en un fet real, l’autor ens endinsa en la Barcelona de principis del segle passat, plena de misèries i falses opulències. Moisès Corvo, en una de tantes visites als prostíbuls de la ciutat, és coneixedor del malson que té inquietes a les prostitutes: els seus fills estan desapareixent i ningú sap què està passant. Tenen por de deixar-los sols, tanta o més que de denunciar la seva desaparició. Intrigat, comença a investigar, tafanejant allà on les altes esferes no volen que ningú hi posi el nas. Des de les altes instàncies l’obliguen a deixar el cas i centrar-se en d’altres, però ell seguirà investigant, tot descobrint un món de xarxes de prostitució infantil, metges amb intencions poc clares, remeiers, mags de pa sucat amb oli… I de rerefons, una veu omniscient, que de tant en tant es mostra com a personatge que, en primera persona, anirà desgranant part de la història d’alguns dels protagonistes. No us esgarraré la sorpresa de saber qui hi ha darrera d’aquesta veu, diria que poques vegades us la tornareu a trobar…

Coneixerem així algunes de les gestes de l’Enriqueta Martí, la mala dona responsables de les desaparicions. Sí, no és cap sorpresa, des del primer moment sabrem qui és la responsable, però quines són les seves intencions? aconseguiran enxampar-la? quin és el preu de tot plegat?. Coneixerem també alguns dels personatges que han tingut la sort / dissort de creuar-se amb ella, els fils que els uneixen i capturen en una teranyina de la que ja no podran sortir més.

M’ha agradat molt aquesta lectura, de ritme pausat però sense respir, manté la intriga sense l’ansietat que sovint acompanyen aquestes lectures. Em faltaria potser tenir més dades sobre aquesta dona, però deixarem que la imaginació ompli aquests forats.

Com a nota curiosa, l’exemplar que he llegit està ple d’observacions fetes a llapis per algun lector anterior, i a la intriga del llibre hi he sumat la de saber quina era la seva finalitat… són anotacions sobre la interpretació d’alguns passatges, com “ironia”, “per dir que té accent estranger”, “jóc escabrós”, “biografia”, “frases fetes”… i algunes més que fan referència al narrador, però que guardaré en el seu “anonimat”.

Un pensament sobre “La mala dona. Marc Pastor.

  1. Retroenllaç: RETO AUTORES de la A a LA Z 2016 | Punts Vius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s